Μανώλης Σφακιανάκης από Κλειτορία: «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα»

Σημαντική επιτυχία είχε η ημερίδα για το ηλεκτρονικό έγκλημα τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο, που διοργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια CSI Institute και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Μανώλης Σφακιανάκης, γνωστός για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει κατά την διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της διεύθυνσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο κ. Σφακιανάκης που πλέον είναι επικεφαλής του οργανισμού CS Institute μίλησε σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα με θέμα «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» τονίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει το διαδίκτυο και τα social media για τα ανήλικα παιδιά.

Ο ίδιος τόνισε ότι το διαδίκτυο σε ποσοστό 98% είναι καλό, προσφέροντας γνώσεις στο παιδί και γενικότερα στον χρήστη, αφού αποτελεί μία σημαντική πηγή πληροφόρησης, που όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.

«Το 2% αφορά την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου» όπως τόνισε χαρακτηριστικά από την οποία θα πρέπει να προστατευθούμε όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας. Ο κ. Σφακιανάκης κάλεσε τους γονείς να σταματήσουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media.

Τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στις φωτογραφίες που ανεβάζουν τα παιδιά τους, να μην αποκαλύπτουν σε αυτές μέρος του σώματος τους, έτσι ώστε να μην προκαλούν τους παιδεραστές και τους παιδόφιλους.

Ο κ. Σφακιανάκης που πλέον είναι επικεφαλής του οργανισμού CS Institute μίλησε σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα με θέμα «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» τονίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει το διαδίκτυο και τα social media για τα ανήλικα παιδιά.

Ο ίδιος τόνισε ότι το διαδίκτυο σε ποσοστό 98% είναι καλό, προσφέροντας γνώσεις στο παιδί και γενικότερα στον χρήστη, αφού αποτελεί μία σημαντική πηγή πληροφόρησης, που όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.

«Το 2% αφορά την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου» όπως τόνισε χαρακτηριστικά από την οποία θα πρέπει να προστατευθούμε όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας. Ο κ. Σφακιανάκης κάλεσε τους γονείς να σταματήσουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media.

Τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στις φωτογραφίες που ανεβάζουν τα παιδιά τους, να μην αποκαλύπτουν σε αυτές μέρος του σώματος τους, έτσι ώστε να μην προκαλούν τους παιδεραστές και τους παιδόφιλους.

“Θέλει μεγάλη προσοχή το όλο ζήτημα, ακόμα και στις ομαδικές φωτογραφίες που ανεβάζουν τα παιδιά με τους φίλους τους” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για τα chat μέσω των μηνυμάτων που χρειάζονται και αυτά εξίσου προσοχή.

Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε ειδικά σε περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, στον τρόπο και στις μεθόδους που ακολουθούν οι παιδεραστές και οι παιδόφιλοι για το λεγόμενο «ψάρεμα», ενώ μίλησε και για τα χιλιάδες ραντεβού που κλείνονται από τους νέους μέσα από τα social media.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό ως «ρώσικη ρουλέτα» τονίζοντας ότι πολλά από αυτά τα ραντεβού καταλήγουν σε περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων, ακόμα και σε θανάτους.

«Στο διαδίκτυο ότι γράφουμε μένει για πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Ποιοι είμαστε – Σκοπός σωματείου

Τον Απρίλιο του 2017 ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών. Σε μία δύσκολη, χρονικά, περίοδο για την Ελλάδα, βρήκε ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμα του, και το CSI Institute έγινε πραγματικότητα.

Το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός. Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και εν γένει στην έμπρακτη ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου αλλά και χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με βασικό σκοπό μας τη στήριξη και εξέλιξη της νέας γενιάς, το CSIi, επιθυμεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάδειξη νέων ταλέντων σε δεξιότητες πληροφορικής, προγραμματισμού και νέων τεχνολογιών, ενδεικτικά μέσω της διεξαγωγής διαλέξεων, της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού με σκοπό τη δημοσίευση του στο διαδίκτυο και ψηφιακής ακαδημίας, όπου μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων και ειδικών διαδικτυακών εκπαιδευτικών κέντρων εκμάθησης π.χ. γλωσσών προγραμματισμού – κώδικα, θα εκπαιδεύονται μαθητές, σπουδαστές και άλλες ομάδες ατόμων. Ακόμα, στοχεύουμε στη δημιουργία, τη σχεδίαση και την υλοποίηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχετικά με θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου, χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και άλλα συναφή ζητήματα, προς ένταξη σε σχολεία της επικράτειας, ενδεικτικά με τη δημιουργία διδακτικού υλικού, την εκπόνηση ασκήσεων και εργασιών, τη χρήση εκσυγχρονισμένου υλικού και τη δημιουργία δράσεων, δραστηριοτήτων και μαθητικών διαγωνισμών.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, το CSIi επιθυμεί να συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και ταλέντων στο πεδίο του διαδικτύου και της τεχνολογίας, ενδεικτικά μέσω δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματική χρήση, διοργάνωσης διαγωνισμών για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), παροχής πλατφόρμας δράσης σε καταρτισμένους επαγγελματίες ανά κλάδο, ώστε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μας να δημοσιοποιούν παρεμβάσεις και προτάσεις με σκοπό την επίλυση ή τη βελτίωση προβλημάτων από την Πολιτεία.

Με τους παραπάνω τρόπους, θέλουμε να βοηθήσουμε στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της ενημέρωσης και έρευνας διαδικτυακών απειλών (ιών κ.α.), της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, της εκπαίδευσης στην ασφαλή πλοήγηση και της πρόληψης και ενημέρωσης διαδικτυακών χρηστών.

Ένας ακόμα στόχος μας είναι η μαζική ενεργοποίηση των πολιτών και η ομαδική αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, ενδεικτικά μέσω της καταγραφής και διερεύνησης κακόβουλων λογισμικών, ενημέρωσης του κοινού για εξειδικευμένους κινδύνους και τρόπους αποφυγής και επίλυσης προβλημάτων, καθώς η δημιουργία τηλεφωνικής – διαδικτυακής γραμμής υποστήριξης πολιτών και σελίδων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το CSIi έχει δημιουργηθεί με όλη μας την αγάπη για τους πολίτες και την προστασία τους. Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας, μέσα από την εκπόνηση προγραμμάτων, ημερίδων και συνέδριων τα οποία γίνονται σε όλη τη χώρα.

Επιθυμούμε τη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα λειτουργεί μέσα από παραρτήματα, καλύπτοντας κάθε ένα νομό ξεχωριστά.

Βασιζόμενοι λοιπόν σε απόλυτη διαφάνεια, με τη στήριξη των χορηγών και των συνεργατών μας, είμαστε δίπλα σε καθένα πολίτη ξεχωριστά, με κοινό στόχο την πρόληψη, την εκπαίδευση, την προστασία και την υποστήριξή.

Η ομάδα του CSIi.

Σχετικές δημοσιεύσεις